Laden Evenementen

Alzheimer café Amsterdam Noord

De diagnose is gesteld en dan
Verliesverwerking bij dementie

28 november 2017 van 19:00 - 21:30

Als je hart moe is…

Als je alle strijdlust voorbij bent,

alle hoop op een antwoord voorbij,

alle hoop op recht of rechtvaardigheid,

dat het uiteindelijk goed zal komen,

dat de pijn ophoudt,

dat het niet meer erger kan,

dat je de rots toch weer omhoog duwt,

dat je kunt overleven,

dat je blijft verder leven omdat je niet doodgaat,

dat de hoop die je hebt

verbrand is tot sintels en as,

en daar voorbij…

Als je hart moe is

en je iedereen ziet zwemmen

terwijl jij verdrinkt,

hoop ik dat wij jouw hopeloosheid kunnen eren

en omarmen

en voor jou buigen

met diep respect.

 

Johan Maes in Gehavend – voorgedragen door gastspreker Joke Schipper

________

Een diagnose dementie komt soms als een verrassing, vaker bevestigt het waar je al bang voor was. Maar ook al is het geen verrassing, het bericht kan hard aankomen. Er kunnen allerlei angsten en zorgen spelen. Reguliere ondersteuning zoals thuiszorg komt vaak pas jaren later in beeld. Maar dat wil niet zeggen dat je het (vlak) na de diagnose makkelijk hebt.

In de jaren die volgen merk je dat dingen veranderen. Stukjes geheugen vallen vaker weg, gedrag verandert meer, of nieuwe emoties nemen de overhand. Dit alles maakt dat je afscheid moet nemen van de persoon die je was, of die je kende. Hoewel sommige mensen een nieuwe waardering in hun relaties vinden, is het begrijpelijkerwijs vaak moeilijk om verlies te verwerken. Zeker wanneer de mensen om je heen niet lijken te begrijpen dat het afscheid al lang vóór het overlijden begint.

Iemand die hier veel van weet is Joke Schippers van het Centrum voor Steun bij Rouw en Verlies. Als rouw- en verliesdeskundige ging zij op dinsdagavond 28 nobember met de aanwezigen in gesprek over verliesverwerking bij dementie.

Joke legt ons uit dat leven met verlies breed is. Vaak denken we aan verlies door de dood, maar verlies van werk, relatie of gezondheid horen er ook bij. Dit is een soort verlies dat veelal ongezien is, we zijn er als samenleving niet op ingesteld. De omgeving kan al snel in de oplosstand schieten, in plaats van dat zij een luisterend oor biedt.

IMG-20171128-WA0003

Joke legt nog meer uit: verlies is als roeien in een roeiboot. Je zit in de boot, daar heb je geen keuze in. Nu je daar zit, kan je met twee riemen roeien: de ‘doorgaan met leven-riem’ en de ‘verlies verwerken-riem’. Als je zorgt voor een naaste (met dementie), ben je vaak erg goed in het roeien met de ‘doorgaan met leven-riem’. Je staat in de regelstand en voelt niet de ruimte om te beseffen wat je werkelijk meemaakt. Ook wanneer je zelf dementie hebt, kan je de neiging hebben toch vooral alles zoveel mogelijk bij het oude te houden, door te gaan.

Wie enkel met één riem roeit, blijft echter rondjes draaien. Daarom is het belangrijk toch af en toe bezig te zijn met het verwerken van je verlies. Dat kan door erover te praten, maar dat werkt niet voor iedereen. Ook door te doen, bijvoorbeeld door het schilderen van je huis, verwerken sommigen hun verlies.

Gegevens

Datum:
28 november 2017
Tijd:
19:00 - 21:30

Locatie

Restaurant De Die
Loenermarkt 900
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Noord

Komende bijeenkomsten

    Geen bijeenkomsten gepland.