Kijktip: documentaires over dementie op het IDFA

Van 14 tot en met 25 november is het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Twaalf dagen lang zijn er door heel Amsterdam bijna 300 documentaires te zien. Ook gaan er twee indrukwekkende documentaires over dementie in première.

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam biedt een schat aan verhalen, vertelt vanuit verschillende perspectieven. Veel documentaires beleven op het festival hun Nederlandse première. We lichten er hieronder twee voor je uit, met het thema dementie.

Manu

Manu Bonmariage is een 77-jarige Belgische documentairemaker. Hij maakte onder andere de films Allô Police en Les Amants d’Assise. Nu heeft hij alzheimer. Manu is een film van zijn dochter Emmanuelle. Ze neemt de camera over van haar vader. Ineens staat hij niet achter de camera, maar ervoor.

Emanuelle neemt de kijker mee op een reis door Manu’s leven en werk. Vader en dochter voeren levendige discussies over het leven, vaderschap en filmmaken. Want ondanks de alzheimer stort Manu zich nog vol overgave op een toekomstig filmproject. De regisseur laat de regie over zijn films en zijn leven niet los.

Manu is te zien op 18, 20, 21, 23 en 24 november. Kijk voor kaarten. locaties en tijden op de website van IDFA.

América

América gaat over de Mexicaanse broers Diego, Rodriguez en Bruno en hun oma América. Oma heeft dementie. Het leven van de broers krijgt een onverwachte wending wanneer hun vader in de gevangenis belandt. Hij wordt beschuldigd van ouderenverwaarlozing. Samen met de vriendin van Rodriguez besluiten de drie broers voor hun oma te gaan zorgen

América volgt het dagelijks leven van de broers en hun oma van heel dichtbij. De omschakeling naar hun nieuwe leven valt de jongens zwaar. Ze wonen met zijn allen in een huis en de dementie van oma brengt confronterende situaties met zich mee. Maar de liefde, die blijft voorop staan.

América draait op 16, 18, 21 en 25 november. Kijk voor kaarten. locaties en tijden op de website van IDFA.

Wil je liever een documentaire zien over een ander thema? Dat kan natuurlijk ook. Op idfa.nl vind je het complete programma en alle activiteiten rondom de films.

Foto: Manu en Emanuelle Bonmariage 

Actueel

Naar goede dementiezorg in Amsterdam
Lees de PDF